Oorzaken haaruitval

Er zijn verschillende oorzaken voor haaruitval. Zo kunt u bijvoorbeeld de pech hebben dat u erfelijk belast bent, waardoor uw haren uitvallen. Ook haarziekten als alopecia areata, stress en medicatie kunnen leiden tot ernstig haarverlies. Bekijk de verschillende oorzaken en ontdek waarom u uw haren verliest. Veel voorkomende oorzaken van haaruitval zijn:

Erfelijke haaruitval: alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica is de bekendste vorm van haaruitval; dit is namelijk het haarverlies dat bij mannen ontstaat wanneer ze ouder worden. Ongeveer 70% van de mannen verliest op deze wijze langzaamaan hun haren. Ook vrouwen kunnen last krijgen van alopecia androgenetica. Het ontstaat dan vaak in de overgang. De haarlijn wijkt steeds verder en het haar boven op het hoofd wordt dunner. Uiteindelijk is het haar zo dun dat u de hoofdhuid kunt zien door de beharing heen.

Haarziekten

Er bestaan diverse haarziekten die kunnen leiden tot haaruitval. Enkele haarziekten die veel voorkomen zijn: alopecia diffusa en alopecia areata. Alopecia diffusa veroorzaakt haaruitval op de gehele hoofdhuid, waardoor een zeer dunne beharing ontstaat. De hoofdhuid wordt zichtbaar door de uitgevallen haren. Alopecia Diffusa kan tijdelijk of permanent zijn. De haarziekte Alopecia Areata veroorzaakt een pleksgewijze kaalheid. De ziekte kan op elk moment in uw leven ontstaan. De oorzaak is onbekend.

Haarverlies door kanker

Soms wordt gedacht dat kanker leidt tot haaruitval. Het is echter niet de kanker, maar de behandeling die uw haren laat uitvallen. Chemotherapie en bestraling maken de cellen kapot. Dit is noodzakelijk om kankercellen te bestrijden. Het maakt echter ook andere cellen kapot. Hoe sneller cellen delen, des te groter is het effect van de behandeling. Haarcellen delen sneller dan andere cellen in het lichaam, waardoor chemotherapie en bestraling vaak zorgen voor haarverlies.

IJzertekort

Uw lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren. IJzer is een van de voedingsstoffen die effect heeft op de haargroei. Krijgt u hier te weinig van binnen, dan zult u dat snel merken. Het lichaam zal bij een tekort namelijk eerst de organen voorzien van voedingsstoffen. Uw haar krijgt vervolgens niet genoeg ijzer en gaat hierdoor pleksgewijs uitvallen, wat betekent dat er kale plekken ontstaan.

Haaruitval door stress

Stress – en dan met name chronische stress – heeft veel invloed op het lichaam. Een hoge bloeddruk, oververmoeidheid en hyperventilatie kunnen bijvoorbeeld ontstaan als u langdurig blootgesteld wordt aan stress. Omdat stress ook het gehalte adrenaline in het bloed verhoogt, kan het leiden tot haaruitval. In de hoofdhuid komt het teveel aan adrenaline in aanraking met de talgklieren die vervolgens melkzuur produceren. Dit beschadigt de haarwortels wat bij chronische stress kan leiden tot extreem haarverlies.

Medicatie

Sommige medicijnen veroorzaken haaruitval, maar in de meeste gevallen zal het niet gaan om extreem haarverlies. Wel kunt u verschil merken. Enkele medicijnen waarvan bekend is dat ze soms haaruitval veroorzaken zijn de pil, bepaalde antibiotica, antidepressiva en betablokkers. Indien u ernstig haarverlies heeft door het gebruik van medicatie kunt u met uw arts overleggen om over te stappen naar een ander medicijn.

Wat kunt u doen aan haaruitval?

Micro haar pigmentatie

Door stoppels te tatoeëren op uw hoofdhuid maken we kale plekken en dunner wordend haar minder zichtbaar. Uw hoofdhuid krijgt een donkerdere kleur en daardoor valt niet op dat uw haar dunner wordt.

Meer over micro haar pigmentatie

FUE haartransplantatie

Nieuwe haargroei realiseren op een kale plek of bij dunner wordend haar is de beste oplossing om weer een volle haardos te krijgen. We halen haarzakjes van uw achterhoofd en herplaatsen deze op de kalende plek.

Meer over FUE haartransplantatie