Geschiedenis haartransplantatie

Haartransplantatie wordt steeds gewoner en natuurlijker. Vooral de FUE haartransplantatie is tegenwoordig erg populair. Maar dat betekent niet dat haartransplantatie iets van de laatste jaren is. In de 18e eeuw experimenteerden mensen voor het eerst met het transplanteren van haar, maar pas vanaf de vorige eeuw werden met goede technieken de eerste successen met haartransplantatie behaald. Op deze pagina nemen we je mee door de geschiedenis van deze techniek om haarverlies te verdoezelen.

De eerste haartransplantatietechniek

In 1959 publiceerde de Amerikaanse dermatoloog Dr. Norman Orentrecht het eerste document over haaroverplanting. Hij beschreef in dit document dat de kleine cirkelvormige 'huid enten’, ofwel stukjes weefsel die meerdere volledige haarfollikels bevatten, gezond en intact blijven als je ze uit een gezond gebied van de haarkrans verwijdert. Hij ondervond dat deze haren krachtig bleven groeien wanneer ze verplaatst werden naar een ander, kaal gebied op het hoofd. Dit was een eerste stap naar moderne transplantatietechniek.

Geschiedenis haartransplantatie

Nieuwe methodes: mini- en micrografts

Na de belangrijke uitvinding van de New Yorkse dermatoloog ging het hard met de ontwikkeling van instrumenten en de techniek voor transplantatie. Halverwege de 20e eeuw werden nog grote cirkelvormige stukken hoofdhuid met haar getransplanteerd. Doordat er maar een beperkt aantal transplantaten op grote afstand van elkaar geplaatst konden worden, was de onnatuurlijke haarlijn zeer duidelijk te zien.

Dankzij handmotoren en uit elkaar plaatsende malplaatjes werden er in de jaren 70 meerdere en kleinere huid enten tegelijk in grotere sessies verplaatst. Vanaf 1980 verwijderden ze de follikels van het haar in strips. De stroken huid werden aan de achterkant van het hoofd verwijderd en in de vorm van minigrafts (die 3 tot 6 haarfollikels hebben) en micrografts (die 1 tot 3 haarfollikels hebben) op de kale plekken geplaatst. Hierdoor zag het resultaat van de transplantatie er steeds natuurlijker uit.

In de loop der jaren verplaatste men met behulp van moderne inplanttechnieken steeds grotere aantallen grafts, of haarzakjes, in één keer. Doordat de instrumenten steeds kleiner werden, verminderde in die tijd de beschadiging aan het weefsel flink. En met behulp van de microscoop gingen er ook steeds minder haarwortels verloren.

FUE haartransplantatietechniek

Sinds 2002 is de FUE haartransplantatietechniek steeds bekender bij patiënten. Bij deze techniek worden de haarzakjes met een dunne, holle naald uit het achterhoofd verwijderd en verplaatst naar het gebied waar geen haar zit. Het is een populaire manier om een natuurlijke, volle haarbos te creëren. Vooral omdat er een laag risico op complicaties is.

Eerste ‘FUE only’ kliniek in Europa

In 2004 was de eerste Europese 'FUE only' haarkliniek een feit. Prohairclinic voert sindsdien dagelijks op basis van FUE haarimplantatie uit. Een aantal jaren later, in 2007, kunnen door optimalisatie van routines en jarenlange ervaring voor het eerst mega-dagsessies van 2000 of meer grafts getransplanteerd worden met de FUE methode.

Micro Haar Pigmentatie

Sinds 2012 biedt Prohairclinic niet alleen haartransplantatie aan, maar ook Micro Haar Pigmentatie. Bij deze techniek worden door middel van de stoppeltechniek haarstoppels getatoeëerd. Deze MHP behandeling wordt gecombineerd met haartransplantatie voor een totaaloplossing.

Anti-haarverliesmiddelen

Prohairclinic is het eerste haartransplantatie-instituut dat anti-haarverliesmiddelen op basis van nanotechnologie aanbiedt. Deze nieuwste generatie producten is bijzonder effectief om haarverlies te stabiliseren. Door het gebruik van zeer kleine ingrediënten kunnen deze producten sneller werken en dieper in de huid penetreren.

Meer informatie

Als u nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden die Prohairclinic u kan bieden, bel dan naar 085 8886 231 of vul ons contactformulier in.

Vraag gratis online consultatie aan