Geschiedenis haartransplantatie

Haartransplantatie wordt steeds minder invasief en de resultaten ogen natuurlijk. Vooral de FUE haartransplantatie techniek is tegenwoordig erg populair. FUE haartransplantatie werd geïntroduceerd aan Europese artsen door Bart Verbeeck in 2003.

Maar dat betekent niet dat haartransplantatie iets van de laatste jaren is. In de 18eeuw experimenteerden mensen voor het eerst met het transplanteren van haar, maar pas vanaf de vorige eeuw werden met goede technieken de eerste successen met haartransplantatie behaald. Op deze pagina nemen we je mee door de geschiedenis van deze techniek om haarverlies te verdoezelen.

De eerste haartransplantatietechniek

In 1959 publiceerde de Amerikaanse dermatoloog Dr. Norman Orentrecht het eerste document over haaroverplanting. Hij beschreef in dit document dat de kleine cirkelvormige 'huid enten’, ofwel stukjes weefsel die meerdere volledige haarfollikels bevatten, gezond en intact blijven als je ze uit een gezond gebied van de haarkrans verwijdert. Hij ondervond dat deze haren krachtig bleven groeien wanneer ze verplaatst werden naar een ander, kaal gebied op het hoofd. Dit was een eerste stap naar moderne transplantatietechniek.

Geschiedenis haartransplantatie

Nieuwe methodes: mini- en micrografts

Na de belangrijke uitvinding van de New Yorkse dermatoloog ging het hard met de ontwikkeling van instrumenten en de techniek voor transplantatie. Halverwege de 20e eeuw werden nog grote cirkelvormige stukken hoofdhuid met haar getransplanteerd. Doordat er maar een beperkt aantal transplantaten op grote afstand van elkaar geplaatst konden worden, was de onnatuurlijke haarlijn zeer duidelijk te zien.

Dankzij handmotoren en uit elkaar plaatsende malplaatjes werden er in de jaren 70 meerdere en kleinere huid enten tegelijk in grotere sessies verplaatst. Vanaf 1980 verwijderden ze de follikels van het haar in strips. De stroken huid werden aan de achterkant van het hoofd verwijderd en in de vorm van minigrafts (die 3 tot 6 haarfollikels hebben) en micrografts (die 1 tot 3 haarfollikels hebben) op de kale plekken geplaatst. Hierdoor zag het resultaat van de transplantatie er steeds natuurlijker uit.

In de loop der jaren verplaatste men met behulp van moderne inplanttechnieken steeds grotere aantallen grafts, of haarzakjes, in één keer. Doordat de instrumenten steeds kleiner werden, verminderde in die tijd de beschadiging aan het weefsel flink. En met behulp van de microscoop gingen er ook steeds minder haarwortels verloren.

FUE haartransplantatietechniek

Sinds 2002 is de FUE haartransplantatietechniek steeds bekender bij patiënten. Bij deze techniek worden de haarzakjes met een dunne, holle naald uit het achterhoofd verwijderd en verplaatst naar het gebied waar geen haar zit. Het is een populaire manier om een natuurlijke, volle haarbos te creëren. Vooral omdat er een laag risico op complicaties is.

Haar Pigmentatie (MHP)

Met deze techniek worden door middel van de stoppeltechniek haarstoppels getatoeëerd/gepigmenteerd. Deze MHP behandeling wordt  soms gecombineerd met haartransplantatie voor een totaaloplossing.

Meer informatie

Als u nieuwsgierig bent naar de informatie die Prohairclinic u kan bieden, vul ons contactformulier in.

Vraag online consultatie aan