Haaruitval

We spreken van haaruitval wanneer u meer dan honderd haren op een dag verliest. Het uitvallen van de haren kan diverse oorzaken hebben: van ijzertekort tot erfelijke aandoeningen en andere oorzaken. We lichten de verschillende oorzaken van haaruitval uit, maar benoemen ook hoe u haaruitval kunt voorkomen.

Zijn er door de haaruitval kale plekken ontstaan op uw hoofd? We belichten twee behandelingen om uw volle haardos terug te krijgen: FUE haartransplantatie en Micro Haar Pigmentatie.

Oorzaken van haaruitval

Maar liefst 57% van de mannen en 27% van de vrouwen geeft aan last te hebben van haaruitval. Bij zowel mannen als vrouwen tussen de 20 en 29 jaar start de haaruitval vooraan de schedel. Naarmate we ouder worden, wordt de haaruitval erger en erger. Maar hoe ontstaat haaruitval?

Alopecia Androgenetica: erfelijke haaruitval

Het is een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval: Alopecia Androgenetica. Deze genetische aandoening zorgt ervoor dat het haar uitvalt, waardoor het steeds dunner en dunner wordt. Op een gegeven moment is het haar zo dun dat de hoofdhuid zichtbaar wordt.

IJzertekort

Om ervoor te zorgen dat uw lichaam goed functioneert, dient u voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Als uw lichaam niet genoeg ijzer binnenkrijgt, kan haaruitval ontstaan. Eet voldoende vis, vlees en donkergroene bladgroenten om aan uw ijzerbehoefte te voldoen.

Stress

Het is misschien een voor de hand liggende oorzaak van haaruitval: stress. Tijdens een stressvolle periode maakt uw lichaam stresshormonen aan, die een negatieve uitwerking hebben op de haarzakjes. De haarzakjes kunnen door de hormonen gaan ontsteken, waardoor de haren uitvallen.

Medicijnen

Medicijnen zoals de anticonceptiepil, antidepressiva of bètablokkers kunnen haaruitval als bijwerking hebben. Gebruikt u medicijnen? Controleer de bijsluiter of een van de bijwerkingen haaruitval is. Indien dit het geval is, kunt u uw huisarts vragen om andere medicijnen voor te schrijven.

Slechte conditie van de hoofdhuid

Om ervoor te zorgen dat uw haren gezond blijven, is het belangrijk om uw hoofdhuid goed te verzorgen. Zo leidt een slecht doorbloede hoofdhuid ervoor dat uw haren uitvallen. Geef uzelf regelmatig een hoofdmassage om de doorbloeding van de huid te stimuleren.

Een niet goed werkende schildklier

Indien de schildklier niet goed werkt, worden er door het lichaam te veel of te weinig hormonen aangemaakt. Door het tekort of teveel aan hormonen vallen de haren uit. U herkent een slecht werkende schildklier aan vermoeidheid, depressie en broze haren en nagels.

7 tips om haaruitval te voorkomen

Ondanks dat haaruitval voornamelijk wordt bepaald door genen of hormonen, kunt u het proces vertragen door voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om uw dagelijkse rituelen onder de loep te nemen. Doucht u bijvoorbeeld niet te warm? Of draagt u uw haar misschien te strak in een staart? Wij geven u 7 tips om haaruitval te voorkomen.

1. Zorg ervoor dat u voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt

Door een tekort aan vitaminen en mineralen kan de haarconditie verslechteren. Zorg er daarom voor dat u de volgende vitaminen en mineralen binnenkrijgt om het proces van haaruitval te vertragen:

  • Vitamine A
  • Vitamine B-complex
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • IJzer
  • Zink
  • Biotine

2. Vermijd föhns, stijl- en krultangen

Stylingapparaten zoals een föhn, stijl- of krultang maken uw lokken kwetsbaar. De hitte van de apparaten tast het haar aan, waardoor het ‘kapot’ gaat. Deze schade aan uw haar is niet te herstellen. Gebruik daarom altijd een product dat uw haar beschermt tegen hitte wanneer u een van bovenstaande apparaten gebruikt.

3. Gebruik milde haarproducten

Wanneer u dagelijks  haarproducten gebruikt, is het belangrijk om gebruik te maken van milde producten om te voorkomen dat uw haarzakjes verstoppen. U herkent agressieve haarproducten aan ingrediënten zoals sulfaten en siliconen. In onze webshop vindt u milde shampoos en conditioners om haaruitval te verminderen.

4. Douche niet te warm

Hoe verleidelijk het ook is; te warm douchen is funest voor uw haren en huid. Een hete douche verwijdert de natuurlijke oliën in het haar, waardoor uw lokken uitdrogen. Daarnaast beschadigen de haarwortels en breken haartjes sneller af bij een te warme douche. Aanbevolen wordt om te douchen met een watertemperatuur van ongeveer 38 graden. Spoel uw haren vervolgens met koud water, zodat de haarschubben sluiten.

5. Ga voor een natuurlijke haarborstel van zwijnenhaar

Een metalen, houten of plastic borstel is handig om uw haar te ontklitten, maar de kans is groot dat u met deze borstels uw haren beschadigt. Om te voorkomen dat uw haar breekt, raden wij aan om uw haar te borstelen met een haarbostel van zwijnenhaar. Deze natuurlijke borstels zijn het minst schadelijk voor uw lokken.

6. Vermijd crashdiëten

Zodra de zomer in zicht is, volgen veel mensen een crashdieet om van de laatste pondjes af te komen. Tijdens het crashdieet krijgt u echter niet voldoende vitamines en mineralen binnen, waardoor uw haren kunnen uitvallen.

7. Draag geen strakke haarstijlen

Het is een veelvoorkomende haarstijl: strak vastgebonden haren in een paardenstaart, vlecht of knot. Ondanks dat het functioneel is én er mooi uitziet, is het voor uw haar niet goed. Doordat de haren strak worden afgebonden, is de kans groter dat het haar afbreekt.

Haaruitval vrouwen versus haaruitval mannen

Haaruitval wordt voornamelijk gekoppeld aan mannen, maar er zijn ook vrouwen die last krijgen van dun haar of haarverlies. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen haaruitval bij mannen en bij vrouwen:

Erfelijke kaalheid

Bij erfelijke kaalheid, oftewel alopecia androgenetica, zorgen uw genen en hormonen ervoor dat u op een gegeven moment kaal begint te worden. Dit wordt voornamelijk gezien als een mannelijke vorm van kaalheid. Ook bij vrouwen komt het voor, maar dan wel in mindere mate.

Uiterlijke kenmerken

Haaruitval bij vrouwen verschilt ook van haaruitval bij mannen wat betreft de uiterlijke kenmerken. Zo wordt mannelijke haaruitval vaak zichtbaar door het ontstaan van inhammen of het kaal worden rondom de kruin. Vrouwen hebben daarentegen vaker last van dun haar over het gehele hoofd.

De behandeling van haaruitval

Indien u ongelukkig wordt van een uitdunnende haarbos, kunt u de haargroei stimuleren door een haarimplantatie te ondergaan. Dit is mogelijk bij zowel mannen als vrouwen. Hierbij worden er haarzakjes van uw achterhoofd en de zijkanten van uw hoofd weggehaald en vervolgens op de kale plek geplaatst. We lichten twee behandelingen voor u uit: FUE haartransplantatie en Micro Haar Pigmentatie.

FUE haartransplantatie

Een FUE haartransplantatie biedt uitkomst wanneer u last heeft van inhammen of kale plekken op uw hoofd. Bij de transplantatie worden haarzakjes uit het (achter)hoofd gehaald, waarna de haarzakjes worden geïmplanteerd op het kalende gebied. Doordat de haarzakjes niet chemisch worden bewerkt, blijft de structuur van het haar hetzelfde waardoor de haartransplantatie zeer natuurlijk oogt. Daarnaast biedt een FUE haartransplantatie nog meer voordelen.

Lees meer over FUE haartransplantatie

Micro Haar Pigmentatie

Voor mannen en vrouwen waarbij het haar dunner wordt, is Micro Haar Pigmentatie een interessante oplossing. Gedurende de niet-chirurgische behandeling worden er haarstoppels getatoeëerd met niet-permanente inkt om een optische haarverdichting of geschoren look te creëren. De behandeling is zeer geschikt wanneer u niet voldoende donorgebied heeft voor FUE haartransplantatie.

Lees meer over Micro Haar Pigmentatie

Voor-en-na-foto’s behandelingen haaruitval

Hieronder vindt u een aantal voor-en-na-foto’s van FUE haartransplantaties en MHP behandelingen.

 

Maak een afspraak voor een intakegesprek

Bent u benieuwd naar de opties wat betreft uw haaruitval? Maak een afspraak voor een intakegesprek via onze online module of stuur een e-mail naar info@prohairclinic.com. Onze klantenservice is van maandag tot en met vrijdag ook telefonisch bereikbaar van 10:00 tot 17:00 uur. In Nederland kunt u bellen met 085 888 6231 en in België kunt u bellen naar 03 8 991 916.