Sapphire ofwel Saffier techniek informatie

18 Juni, 2021 16:35

Sapphire, ofwel Saffier gebruikt tijdens haartransplantatie? Is dit nieuw? Is het beter? De feiten.

Sapphire FUE is de benaming waarbij het instrument ‘Sapphire’ gebruikt wordt om de incisies te maken bij het uitvoeren van FUE haartransplantatie. Het staat dus los van de extractie techniek die gebruikt wordt bij FUE haartransplantatie.

Sapphire is een soort van mesje dat gemaakt is van Saffier (edelsteen) in plaats van chirurgisch staal.

Zoals meestal zijn er voordelen, maar ook nadelen.

Sapphire ‘naalden’ hebben een extreem scherp snijvlak, scherper dan in vergelijking met chirurgisch staal. Dit is zeker positief nieuws omdat de wondvorming dan gelijkmatiger is. Potentieel geeft dit een snellere genezing, maar in de praktijk werd dit tot heden nog niet aangetoond.

Opgelet, dit zijn details die zo klein zijn dat je dit als patiënt niet kan zien.

De dikte van Sapphire is ongeveer 2 keer groter dan in vergelijking met een klassiek mesje gemaakt van chirurgisch staal. Hierdoor zal de wonde dus groter zijn bij Sapphire en dat is dan ook de reden waarom de maximale dichtheid lager is bij Sapphire mesjes in vergelijking met een chirurgisch staal mesje. Dit kan je zeer goed zien op de vergelijkende foto.

Conclusie

Sapphire mesjes zijn zeker een extra hulpmiddel voor de arts bij het maken van de incisies in het receptor gebied.

Er is momenteel nog te weinig data beschikbaar om Sapphire te verkiezen boven chirurgische mesjes uit staal, of andersom. Dit zal nog moeten blijken wanneer resultaten kunnen vergeleken worden. Aangezien de resultaten van haartransplantatie extreem lang op zich laten wachten kan dit nog enkele jaren duren alvorens er definitieve conclusies getrokken kunnen worden.

Vele artsen/instituten, zoals Prohairclinic, bieden beide aan en dus kan de patiënt desgewenst zijn voorkeur aangeven.